Γαλήνη και ησυχία

Δύο μικρά νησάκια με εκπληκτικές παραλίες, ανόθευτη Κυκλαδική ομορφιά, απολαυστικό φαγητό και πολύ ευχάριστους ανθρώπους.

Το Πάνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι είναι δύο μικρά, εξωτικά νησιά,
που χωρίζονται από ένα στενό θαλάσσιο πέρασμα πλάτους 200 μέτρων.

20180924-Stefanos-Samios-5180-2

Βρίσκονται κρυμμένα ανάμεσα στα πολύ μεγαλύτερα νησιά Νάξο κι Αμοργό και, μαζί με την Κέρο, ανήκουν στις Ανατολικές Μικρές Κυκλάδες.

Η απλότητα, τα ήρεμα νερά και η παρθένα φυσική ομορφιά κάνουν τα Κουφονήσια να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα Ελληνικά νησιά.

Το Πάνω Κουφονήσι (5,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα) έχει λιγότερους από 400 κατοίκους. Οι περισσότεροι ασχολούνται με το ψάρεμα και τον τουρισμό, κι όλοι αγαπούν πολύ το νησί τους.

Ο στόλος από ψαράδικα καΐκια σε αναλογία με τον πληθυσμό του νησιού θεωρείται ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα και γι’ αυτό στα Κουφονήσια μπορούμε να απολαμβάνουμε φρέσκα ψάρια και θαλασσινές λιχουδιές όλο το χρόνο.

Ο ΧΑΛΑΡΟΣ ΚΑΙ ΗΡΕΜΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ
ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΥΘΜΙΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΑΣ ΡΟΛΟΪ

DSCF7551
DSCF5225

Η ΜΙΚΡΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΕΤΕ ΠΕΖΟΙ ΣΕ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΟΥ ΩΡΕΣ, ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Όλοι περπατούν ή χρησιμοποιούν ποδήλατο για να απολαύσουν την ατέλειωτη θέα της θάλασσας και τις φυσικές πισίνες του νησιού.

20180924-Stefanos-Samios-5241

Για όσους προτιμούν τις βαρκάδες υπάρχουν καθημερινά καΐκια που ξεκινούν κάθε ώρα και σας πηγαίνουν σε κάποιες από τις ομορφότερες αμμουδιές όπως:
Χονδρός Κάβος, Φανός, Πλατιά Πούντα και Πορί.

20180924-Stefanos-Samios-5242c1

Η Χώρα, ο μόνος οικισμός του νησιού, είναι ένα Κυκλαδίτικο ψαράδικο χωριό με ωραία σπίτια από ασβεστόλιθο, λίγα όμορφα μαγαζιά και πολλές υπέροχες ταβέρνες που προσφέρουν δείπνο κάτω από τα αστέρια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΚΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΚΕΡΟΣ, ΕΝΑ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ 3.000-2.000 π.Χ.

Η Κέρος αποτελεί προστατευόμενη περιοχή κι είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυθολογικά, ιστορικά και αρχαιολογικά σημεία στην Ελλάδα, ενώ μερικοί την θεωρούν σημαντικότερη κι από τη Δήλο. Στην Κέρο ανακαλύφθηκαν πρώτα ο Αυλητής, ο Αρπιστής κι άλλα σημαντικά ειδώλια της Κυκλαδικής τέχνης.

IMG_6

Τη νύχτα η Κέρος θυμίζει σιλουέτα ξαπλωμένης γυναίκας. Την ημέρα φανερώνει την αρχαιολογική της σπουδαιότητα.

20180924 Stefanos Samios-5236-E1

Το Κάτω Κουφονήσι, με μερικά μόνον αγροτόσπιτα και το εκκλησάκι της Παναγιάς, αποτελεί ιδανικό μέρος για περίπατο και κολύμπι. Οι έρημες παραλίες με βότσαλα και οι λίγες αμμουδιές, θυμίζουν την ξεχασμένη πια Ελλάδα της δεκαετίας του ’60.

photographs by : Stefanos Samios & Patricia Garcia-Gomez